Wat kost een arbodienst?

Wat kost een arbodienst?

Soms kom je op internet ‘gratis’ arbodiensten tegen. Goedkoop is duurkoop, geldt hiervoor. Bij een arbodienst moet geld verdiend worden, dus gratis bestaat niet.

Je bent verplicht minimaal een basiscontract met een arbodienst af te sluiten als werkgever. De kosten hiervan verschillen. Het ligt aan het type overeenkomst dat je sluit. Er zijn:

  • All-in contracten.
  • Verrichtingenbasis contracten.

All-in contract

Je betaalt een vast bedrag per medewerker per jaar. Gemiddeld kost dat tussen de €125,- en €200,- euro per medewerker per jaar. Hiermee weet je grotendeels wat je per jaar aan kosten hebt voor je voor je arbodienst. Grotendeels, omdat kosten voor bijvoorbeeld een arbeidsdeskundig onderzoek of tweede spoortraject, niet in het all-in contract zitten.

Verrichtingenbasis

Je betaalt een basisbedrag voor aansluiting bij de arbodienst. Meestal ligt dit bedrag tussen de €30 en €50,- per medewerker per jaar. Als je gebruik moet maken van de diensten van de arbodienst omdat er een medewerker ziek is, betaal je voor iedere verrichting apart.

Je weet dus van tevoren niet precies hoeveel je kwijt bent aan je arbodienstverlening per jaar, naast het basisbedrag. Dat ligt aan de mate van verzuim in jouw bedrijf.